Областният управител участва в работна среща за регионалната координация
Областният управител участва в работна среща за регионалната координация / cнимка: Sofia Photo Agency

Да се работи за увеличаване приходната част на бюджета и да се редуцират в максимална степен разходите, са препоръките към областните управители от политическия кабинет на премиера и от Министерски съвет. Те са отправени на работна среща по актуални въпроси, свързани с регионалната координация. В срещата участва и добричкият губернатор Желязко Желязков

По информация на финансовото министерство на база на оперативни данни и оценки, Бюджет `2009 приключи с дефицит в размер на около 498,9 млн. лeва. Това поставя страната ни в групата на страните-членки с най-нисък бюджетен дефицит за годината в ЕС, което е ясен сигнал, че независимо от неблагоприятната икономическа ситуация, българското правителство следва дисциплинирана и благоразумна фискална политика и тя трябва да се запази, са били коментарите. 

Областните управители да продължат работата по разглеждане на искания за изплащане на средства през 2010 г. по Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани, за което финансовото министерство е превело 3 млн. лв. за страната, е друга обсъждана тема на работната среща. 

Разглеждани са и проблемите с разпореждане с имоти държавна собственост - наеми, продажби и други.        

На работната среща областните управители са обсъдили и Плана за действие за оптимизиране на функционалната компетентност на областния управител и взаимоотношенията му с териториалните звена на централната изпълнителна власт. Почти всички губернатори в страната, в това число и Желязко Желязков, са дали своите препоръки още в края на миналата година. Те са заложени в документа и в рамките на  месец той ще бъде окончателно приет. В този план са включени мерки за подобряване координацията между централните органи на изпълнителната власт и областните управители, преразпределение на компетенциите между централните органи на изпълнителната власт и областните управители, финансовото осигуряване на дейността на областните администрации и други.