/ Дарик, архив
Нормално започна изборният ден в област Добрич. Добруджанци ще упражнят правото си на вот в общо 382 секции, от които 130 в областния център. В Добрич има разкрити секции в полицейския арест и в областната болница. В 76 от секциите в Добричко ще се гласува машинно.

По данни на общините в цялата област, секционните избирателни комисии са започнали работа по график. Няма неотворени секции.

Над 165 хиляди са избирателите в областта, само в Добрич те са над 83 хиляди.

В дните преди вота в РИК бе получена само една жалба, от партия, която е настоявала нейните членове в СИК да бъдат разпределени само в общинския център. Комисията е решила, че жалбата е неоснователна.

Председателят на РИК Добромир Добрев обясни, че и в деня на вота хора с увреждания могат да заявят транспорт, който да ги откара до мястото на гласуване или да поискат до тях да отиде подвижната секция. Телефоните са публикувани в сайта на РИК, там е и подробно обяснено кои секции са достъпни за хора с увреждания и кои – не.

Изборният ден започна в 7.00 часа и ще продължи до 20.00 часа. Ако в този час пред някоя от секциите има опашка, то хората от нея ще могат да гласуват, но не и тези, които пристигнат по-късно. Изборният ден може да бъде удължен до 21.00 часа.

След края на вота РИК ще приема документите от секционните комисии в зала „Добротица”. „Правим всичко възможно организацията там да бъде добра”, каза Добрев. Ще се експериментира с нещо ново - секционните комисии от общините Шабла, Каварна, Балчик, Тервел, Крушари и Г.Тошево ще получат предварително номера и няма да изчакват, а ще бъдат обработвани паралелно със СИК-овете от Добрич и община Добричка .