/ Галина Георгиева
С 12 см се е повишило за денонощие нивото на река Дунав при Силистра и днес е 653 см, информират от Агенцията за поддържане на плавателния път на реката в Русе. През следващите два дни се очаква повишение с още 39см. Критичната точка е при достигане на ниво от 785см.

10 машини обработват пътищата в Добричко

"Във връзка с предупреждението на МОСВ за покачване нивата на реките и конкретно нивото на река Дунав, РД "ПБЗН"-Силистра е изпратила предупредителни писма до кметовете на четирите общини с излаз на реката за очакваното повишение на водните нива", съобщи главен инспектор Евлоги Стамов, началник на сектор „Превантивна и контролна дейност” в РД „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Важно за шофьорите: Къде вали сняг и има ли затворени пътища

Служители на РДПБЗ непрекъснато следят информацията за нивото на реката. Поддържа се и  постоянен контакт с дежурни служители по общини, уточни  главен инспектор Евлоги Стамов.

Според предоставената от експерта информация, при евентуално повишаване на нивата до критични стойности, ще се задействат областният и общинските планове за управление на риска от наводнение, като в тях освен пожарната, ангажименти имат общините, ВиК, електроразпределителните дружества и други служби.

В готовност са техническите средства, с които разполага РД "ПБЗН" за провеждане на операции за ограничаване и ликвидиране на наводнения.