Нивото на река Дунав се наблюдава денонощно. До преливане остава по-малко от метър. Засега от кризисните щабове уверяват, че няма опасност за хората и от заливане на къщи. Община Лом има готовност да започне да изгражда временни диги, съобщава NOVA.

Нивото на река Дунав при Видин се покачи за последното денонощие с пет сантиметра, височината на водния стълб е 764 сантиметра, съобщават на сайта си от ИА "Проучване и поддържане на река Дунав". При Ново село днес нивото на реката е 718 сантиметра, регистрирано е понижение с два сантиметра. Очаква се в следващите 7 дни нивото на реката да достигне между 760 - 780 см, което към настоящия момент изисква предприемане единствено на превантивни мерки, съобщи началникът на РД "ПБЗН" Станислав Генчев, цитиран от БТА.
 
Остава в сила въведения първи етап от Плана за защита на населението при високи води на река Дунав - "Повишено внимание" като превантивна мярка за засилено наблюдение на състоянието на дигите и корекциите на реките. Заради въведената степен "Повишено внимание" измерването на нивото на река Дунав се извършва три пъти на ден в светлата част на денонощието и непрекъснато се наблюдават защитните диги. Вторият етап от Плана за защита на населението се въвежда при ниво на Дунав от 850 до 930 сантиметра, а при по-голямо покачване се обявява извънредно положение, информират от областна администрация.
 
Валежите днес ще продължат и ще се усилят: в Северна България и високите котловинни полета ще са от сняг, в Горнотракийската низина със застудяването през деня и там дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг; само в крайните югозападни райони валежът ще остане от дъжд.
 
Оранжев код заради снеговалежи и вятър е обявен за областите в Северна и Северозападна България. Предупреждението е в сила за областите Кюстендил, Перник, София област, София град, Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна. В тези райони ще има валежи от сняг. Жълт код за дъжд и сняг е обявен за областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас.

Студ и сняг в почти в цялата страна
 
Жителите от бургаското село Дебелт прекараха изминалата нощ в готовност за евакуация. Причината е критично високото ниво на водите на река Средецка. Вече са залети дворове, а водата се приближава и към къщите, разположени близо до коритото.
 
Високи води има и по поречието на река Арда.

Идват още сняг и студ, ако ви предстои пътуване, бъдете внимателни
 
Язовир Кърджали” засега не прелива. До ръба му остават около 20 см.
 
Властите уверяват, че опасност за близките населени места няма.
nova.bg