Нивото на река Дунав при Силистра се повишава
Нивото на река Дунав при Силистра се повишава / Галина Георгиева
Областният кризисен щаб в Силистра набеляза мерки за справяне със ситуацията
Нивото на река Дунав в Тутракан е достигнало 750 см при критично ниво от 790 см, а в Силистра – 705 см при критични 777 см. Засега  няма прогноза за приток на вода за преминаване на върховите стойности, но ще продължи наблюдаването на дигите, които са в изправност и не съществува опасност от заливане и  наводнения. Това стана ясно на проведеното днес заседание на Областния кризисен щаб, свикано от Областния управител на Силистра Ивелин Статев, във връзка с опасността от покачващото се нива на Дунав в акваторията на Тутракан и Силистра.
 
В заседанието не участваха представители на 4-те добруджански крайдунавски общини – Силистра, Тутракан, Главиница и Ситово, поради което на кметовете е разпоредено да свикат спешно общинските си щабове, за да обсъдят обстановката по места. Докладвано бе, че в Силистра има машина за пълнене на торби с пясък, както и техника за извозването им, включително със съдействието на фирма „Пътперфект-Т“.

Водоподаването в момента е нормално, показва проверката на „В и К“ ООД Силистра, като се работи в условия на завишен мониторинг и заедно с РЗИ ще бъдат следени показателите на питейната вода. Пречиствателната станция в Силистра е в състояние да контролира връщането на води. Под наблюдение е нивото в трите помпени станции към „Напоителни системи“.

По предложение на областния управител от днес информация за нивото на реката, както и сигнали за  опасности ще се събира на всеки 4 часа.