/ iStock/Getty Images
На територията на област Добрич няма регистрирани нови случаи на Африканска чума по свинете, съобщи шефът на ОДБХ д-р Борислав Каменов на днешното заседание на Областната епизоотична комисия.

Няма такива и в страната за последната седмица, с изключение на един – на територията на област Видин. Не така е обаче в северната ни съседка Румъния, където за последната седмица има обявени в европейската система нови 17 случая на АЧС, някои от които в стари територии – места, където миналата година и по-рано тази година, са били регистрирани случаи на заболяването, поясни д-р Каменов.

Африканската чума по свинете удари и Южна Корея
 
Той информира, че се поставя фокус върху промишленото свиневъдство. „Извършваме проверки на всеки 10 дни в комплексите, проверяваме дали пращат проби регулярно. Продължава и дежурството в кланиците. В края на месеца в България ще бъде извършена проверка от европейски експерти“, каза д-р Каменов.

По отношение на обезщетенията на частните стопани, директорът на ОДБХ Добрич сподели, че остава да се плати на стопаните в Община Генерал Тошево и добави, че МЗХГ осигурява средства и ще бъдат платени по 150 лв. за всяко отстреляно диво прасе и по 50 лв. за намерено мъртво диво прасе, от което е взета и изпратена проба за изследване, а то загробено по надлежния ред.

Областният управител Красимир Кирилов се обърна към общините и представителите на институции, членове на Комисията, да уведомяват своевременно ОДБХ за планирани и провеждани събори, състезания и други подобни мероприятия, както и да се спазват стриктно мерки за биосигурност при мероприятия.
 
В тази връзка д-р Каменов посочи, че на зоналния турнир „Св. Хуберт“, организиран от сдружение „Ловно-рибарско дружество Добрич“, са били спазени всички мерки, извършвана е дезинфекция на автомобили и хора. Кр. Кирилов обърна внимание на представителя на Община Каварна да бъдат предприети нужните действия при провеждане на предстоящото конно състезание.