Намаляват нарушенията на трудовото законодателство
Намаляват нарушенията на трудовото законодателство / Дарик Добрич

Дирекция "Инспекция по труда" Добрич извърши 1 206 проверки в 966 предприятия от 60 икономически дейности през 2014 г., съобщават от там. Най-много са посещавани обекти от секторите „търговия на дребно" „строителство", „растениевъдство, животновъдство и лов", „производство на хранителни продукти", „търговия на едро", „търговия и ремонт на автомобили", ресторанти, хотели, "производство на облекло" и др. 29% се проверяват за пръв път.

По време на проверките са установени 5 208 нарушения на трудовото законодателство, от които половината са по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, а другите - по трудовите правоотношения. В 88 случая фирмите не са изпълнили предписанията.

Продължава тенденцията да намаляват нарушенията, свързани със заплащането на труда - 397 при 610 броя през 2013 г. Най-голям дял заемат тези, които са свързани с неизплащане на допълнителни възнаграждения. Инспекторите са установили 319 992 лева, които фирмите дължат на служителите си (при 441 846 лева през 2013 г.), а след намесата им са изплатени 249 538 лева.

През годината в Инспекцията по труда са постъпили 272 сигнала предимно по заплащане на труда, възникване и прекратяване на трудовите правоотношения и работното време, като много често оплакванията са комплексни. По всички жалби са извършени проверки и са предприети административни мерки.