СИДП стопанисва държавните гори в областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен
СИДП стопанисва държавните гори в областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен / БГНЕС
515 проверки са извършили за периода от 4 до 11 септември специализираните мобилни звена към СИДП в областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен, съобщават от институцията. 183 от проверките  са на обекти за добив на дървесина, 234 – на превозни средства, 70 – на ловци, а 28 – на риболовци и други физически лица.

Междувременно продължават системните проверки и на мобилните контролни екипи към СИДП. В рамките на последния месец при обход на територията на 13-те горски и 5-те ловни стопанства към предприятието, те са съставили 12 акта и 9 констативни протокола.

В периода от 10 август до 8 септември специализираните мобилни звена са извършили общо 1231 проверки. 278 от тях са на обекти за добив на дървесина, 325 – на превозни средства, а 628 – на физически лица, от които 296 са ловци. Само за месец контролните екипи са конфискували две моторни превозни средства, два коня, три каруци, три моторни триона. Задържани са общо 26,5 куб. м незаконно добити дърва за огрев.

Горските стражари стриктно следят любителите на лова да спазват правилата за безопасност и да не нарушават Закона за лова и опазване на дивеча и Закона за оръжията и боеприпасите.