26 декември - Събор на Пресвета Богородица
26 декември - Събор на Пресвета Богородица / netinfo
Днес честваме Деня на бащата

Вторият ден на Коледа - 26 декември, е Събор на Пресвета Богородица. Вярващите се събират, за да величаят с хвалебни и благодарствени песни Божия промисъл и да отдадат почит на св. Богородица, родила Спасителя.

В този ден се чества паметта на Св. праведни Йосиф Обручник на Светата Дева и паметта на цар Давид като славен родоначалник на Исуса Христа и на Йаков, брат Божий, пръв християнски епископ на град Ерусалим.

Според народните обичаи, през този ден продължава празничната атмосфера. Хората си гостуват взаимно, слагат богати трапези с месни ястия, с плодове, вино и ракия. На този ден никой не трябва да работи.

Имен ден имат всички, които носят имената Йосиф, Йоско, Дарко, Дарина, Давид, Дако, Дачо.

Към Коледните празници се числи и Стефановден, който се отбелязва на 27 декември. Празникът е посветен на първомъченика на християнската църква архидякон Стефан.

Със Стефановден завършват Коледните празници.

На втория ден от Коледа, 26 декември, в България се отбелязва Денят на бащата.

Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. В последните години чествания има и

В повечето страни Денят на бащата е светски празник. Той съществува навсякъде по света, но се отбелязва на различни дати.