Музеят в Добрич показва реставрирано морско оръдие от 18 век
Музеят в Добрич показва реставрирано морско оръдие от 18 век / Дарик Добрич

Реставрирано морско оръдие от 18 век с копие на корабен лафет вече може да се види в музея в градския парк на Добрич. Оръдието е предоставено на музея преди 8 години от полицията, заедно с други иманярски находки. То обаче не е показвано досега, тъй като се е нуждаело от реставрация.

Предполага се, че оръдието е следа от голямата морска битка на адмирал Ушаков срещу турската флота при нос Калиакра през 1791 г., обясни директорът на добричкия музей Костадин Костадинов. То е намерено в морето край каварненското село Топола, което показва, че битката се е водила на голям фронт. Това е най-голямото оръдие от 18 век, експонирано с лафет в зала, каза Костадинов като допълни, че подобно, но по-малко оръдие притежава и балчишкият музей.

Експонатът тежи около 700 килограма. Реставриран е от главния реставратор на добричкия музей инж. Елена Василева. Тя разказа, че в процеса на работа се наложило да бъде изчукан около 30-40 кг  корозионен пласт,  за да се стигне до здрав метал и да започне неговата стабилизация. Заради ерозията не е открит и надпис, който да показва в коя леярна е изработено оръдието. Историците смятат, че то вероятно е изработено в Англия или Франция и е било на въоръжение в турския флот.

Майстор на корабния лафет, върху който е експонирано оръдието, е реконструкторът  Йордан Сивков от Добрич. Той е изработил лафета от ела, по образец на английски  оръдия от същия период.