МОСВ отговаря на сигнал против проучването и добива на шистов газ
МОСВ отговаря на сигнал против проучването и добива на шистов газ / Дарик Добрич, архив

В областна управа - Добрич е изпратен отговор от Министерството на околната среда и водите на сигнал против проучването и добива на шистов газ. Сигналът е изпратен в Министерски съвет от Синтия Недялкова, Люба Захова и Павел Симеонов - представители на Гражданска инициатива против проучването и добива на шистов газ по метода „хидравлично разбиване“. В отговор МОСВ информира Областния управител, че към настоящия момент в Министерството няма информация за постъпило уведомление от страна на Румъния за инвестиционни намерения за търсене и проучване или добив на неконвенционални въглеводороди,в т.ч. шистов газ.

При подготовката на Второто съвместно заседание на правителствата на България и Румъния, проведено на 07.03 .2014 г., Министерството на околната среда и водите е предложило въпроси, които да бъдат включени за обсъждане на срещата. Един от тях е свързан с издадени разрешения от страна на Румъния за търсене и проучване на шистов газ в близост до съвместната ни граница, за която дейност се счита, че е необходимо българската страна да бъде информирана, особено в случаите, когато площите за търсене и проучване попадат върху подземни водни тела, които са общи за двете държави. Съвместно са били обсъдени извършващите се трансгранични процедури по оценка на въздействието върху околната среда на големи проекти с трансграничен ефект, възможностите за създаване на работещ механизъм за поставянето на такива оценки на обществено обсъждане, както и необходимостта от обмен на информация по планирани инвестиционни предложения, най-вече такива, които са свързани с извършването на дълбоки сондажи.

В писмото на МОСВ, подписано от министър Ивелина Василева, се обръща внимание, че в Румъния не е въведен мораториум върху търсенето, проучването и добива на нефт и газ по метода „хидравлично разбиване“ и още, че в екологичното законодателство на Румъния (за разлика от България) няма въведени по-строги изисквания към инвестиционните предложения, свързани с проучването и добива на нефт и газ, различни от тези, които са регламентирани в Директивите на ЕС. Това се отнася и до проучването и добива на  шистов газ.

Обстоятелството, че има предоставени площи за търсене и проучване на шистов газ не означава, че във всички случаи ще се стигне до прокарване на сондажи и добив, пише още в писмото. Сондажите се предхождат от 2-3 годишни предварителни проучвания, в това число и геофизични изследвания, чиято цел е да бъдат установени местата, където се очаква да има наличие на перспективни газоносни тела, за които е оправдано да бъдат извършени сондажни работи, изискващи значителни финансови средства. Тези предварителни проучвания не са свързани с голям риск за околната среда и не представляват заплаха за живота и здравето на хората. Възможното въздействие може да се очаква на етапа на изпълнение на дълбоките сондажи, в зависимост от това, къде е местонахождението им, на каква дълбочина ще се сондира и технологията, която ще се прилага.

Във връзка с гореизложеното, МОСВ очаква, че румънската страна, в духа на постигнатото разбирателство по време на Второто съвместно заседание на правителствата на двете държави, ще предприеме съответните действия и ще уведоми България за инвестиционни предложения, свързани с прокарване на дълбоки сондажи, при реализацията на които е възможно да има трансгранично въздействие и на наша територия. Тази година е предвидено провеждането на трета среща, по време на която може да се представи допълнителна яснота по възникналите проблемни въпроси в трансграничен аспект, се уточнява в писмото до Областния управител на Добрич.