Млади фермери създават пчелни стопанства  и овощни градини
Млади фермери създават пчелни стопанства и овощни градини / Дарик Добрич

Близо 4.5 млн. лева са влезли в банковите сметки на млади земеделци от региона през тази година, съобщи началникът на Областната служба за съвети в земеделието Маринела Георгиева. Финансирането е получено по мярката за създаване на стопанства на млади фермери от Програмата за развитие на селските райони. Общо 218 проекта са разработени по тази мярка, а одобрените са 182.

Не очаквахме, че младите хора ще искат да се върнат на село и да се занимават със земеделие, но тази мярка се оказа доста поощряваща за тях, коментира Георгиева.  Най-много от разработените проекти са за пчеларство и трайни насаждения. Младите хора се насочват към създаването на лавандулови насаждения и овощни градини, но наред с това продължава интересът и към зърнено-житните култури, посочи Георгиева.

Сред одобрените за подпомагане земеделци има младежи на 18-20 години, а също така много жени, разказа Маринела Георгиева. По думите й обаче съвсем малко са дамите, които се ангажират с трудната задача да отглеждат големи площи със зърнено-житни култури. Проектите на жените са основно за пчеларство.

Всеки одобрен за подпомагане млад фермер получава първоначално близо 25 хил. лева. Предвидено е и второ плащане в същия размер, но само ако се отчетат положителни резултати в развитието на стопанството.

От Областната служба за съвети в земеделието припомнят, че стопаните вече трябва да подготвят документите си, ако искат да кандидатстват по други две мерки - „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране"  и „Агроекологични плащания". През 2010 година по първата мярка са  подготвени 41 проекта на обща стойност 615 хил. лева. 8 са подадените проекти по „Агроекологични плащания".