Месни Заговезни е
Месни Заговезни е / Dariknews.bg

Днес е Месни Заговезни - денят, след който реално започва Великденският пост, продължаващ общо 8 седмици - до големия празник Възкресение Христово. През първата седмица се ограничава приемането на месни храни, а през останалите 7 седмици се налага пълно въздържание от всички храни с животински произход. Постепенното въвеждане в поста има значение не само за духовната настройка на човека, но е важно условие при по-продължително гладуване. При лечебен глад се препоръчва поне месец преди това да се спре приемът на месо. В този смисъл празничният хранителен ритуал е напълно съобразен с изискванията на медицината. Когато организмът дълго време е лишен от пресни плодове и зеленчуци (както през зимните месеци), излишните вещества не могат да се изхвърлят и обменните нарушения се задълбочават. Дългият пост ще извърши именно това и ще изхвърли трупаните с месеци токсини.

Следващата неделя е Сирница, когато е празник на всеобщото опрощение, на възстановяването на човешката взаимност и уважение. Цялата седмица между Месни и Сирни Заговезни преминава под знака на жизненост и любов, връзват се люлки, играят се хора, палят се огньове. Ядат се млечни продукти, яйца, масло.

Многодневните пости са 4 пъти в годината. Според някои легенди те са възникнали от греховете на хората. Според други по-причудливи разкази постите били измислени, защото "едно време хората яли много месо и се разболявали от бяс". Смисълът на поста е да се овладеят желанията на плътта, да се укрепят духовните сили. Постът е смирение, скърбене, прозрение и търсене на Бога.