Лиляна Павлова по време на кръглата маса по проблемите на регионалното развитие в Добрич
Лиляна Павлова по време на кръглата маса по проблемите на регионалното развитие в Добрич / ПП ГЕРБ
Осигурени са 23 млн. лв. за ремонт на пътя Добрич - Варна, бившите летища в Добрич и Балчик ще се използват за карго терминал и туристи, обяви бившият министър
Инвестиции за около 100 млн. лв. са направени за област Добрич по Оперативната  програмата  „Регионално развитие”  до момента. Това заяви в Добрич бившият министър на регионалното развитие и благоустройството в двете правителства на ГЕРБ и настоящ кандидат за народен представител Лиляна Павлова на кръгла маса по проблемите  на регионалното развитие, благоустройството и инфраструктурата.Тя информира, че по новата програма „Региони в растеж” са осигурени 28 млн. лв. европейско финансиране за градска среда, зони за икономическо развитие, градски транспорт, образователна и културна инфраструктура в региона.

„Потенциалът на региона е в три посоки – туризъм, земеделие, хранително-вкусова и лека промишленост. Това е индустрията, която ние трябва да подкрепим с всички възможни начини” – заяви Павлова и подчерта, че основното в тази подкрепа е да не се увеличават данъците, защото това би било пагубно за българската икономиката.

Според досегашния регионален министър на ГЕРБ, двете бивши военни поделения в Добрич и Балчик е важно да бъдат предоставени на  региона, за да бъде развита една индустриална зона, подкрепена с двете летища – в Добрич и Балчик. „Летището в Добрич да се промотира като един потенциален карго терминал, а летището в Балчик да обслужва туристическия поток, това ще съживи икономиката  и ще разшири потенциала на туризма и туристическия поток в региона” – коментира Павлова.

По особено чувствителната за добричлии тема за водоснабдяването на града бившият министър коментира: „За съжаление Добрич винаги го даваме като най-лошият пример от гледна точка на услугата за гражданите, свързана с водопровод и канализация. За това тук трябват сериозни усилия, насочени към преструктуриране на ВиК дружеството, към изпълнение на проекта за водния цикъл на града, да се намалят течовете и загубите на вода, да се разширят водоизточниците, като се търсят алтернативни и допълнителни източници на вода. Този проект е изключително важен, но е крайно недостатъчен, за да се постигне по-голямата цел – добра пречиствателна станция и пречиствателни съоръжения, подмяна на старите водопроводи и намаляване загубите на вода, които тук са драстични. Преструктурирането на дружеството е важно, направихме първите стъпки в тази посока, смятам че при едно добро професионално управление това може да се постигне. Все не случваме на добро управление, въпреки всичко съм оптимист, че можем  да направим план за стабилизация и оздравяване на дружеството”.

В следващ управленски мандат ГЕРБ ще насочи вниманието си към подобряване на ВиК и пътната инфраструктура в малките населени места и селата, стана ясно още от думите на Лиляна Павлова пред  добруджанци. За целта в управленската програма на партията е предвиден фонд  с годишен  бюджет от 100 млн. лв. за поддържане на ВиК инфраструктурата в  малки населени места с жители  между 2 хил. и 10 хил. души.  

20 хил.кв.км. са общинските пътища на територията на цялата страна, а 12 хил.кв. км. от тях са третокласна пътна мрежа в много лошо състояние, която не е ремонтирана от 80-те години на миналия век, посочи още Павлова. Тя обяви, че бъдещо правителство на ГЕРБ ще подкрепи  общините, създавайки специален фонд за пътна инфраструктура към фонд „Флаг” на МРРБ, който ще осигурява безлихвено и нисколихвено кредитиране при много добри условия за съфинансиране на европейски проекти.  

Довършването на автомагистрала „Хемус”, подобряването на пътната мрежа в страната и пътната безопасност остават безспорен приоритет на ГЕРБ и за в бъдеще, подчерта Павлова. Тя обяви, че специално за област Добрич са осигурени 23 млн. лв. европейско финансиране по ОП „Региони в растеж”  за ремонт на пътя  Добрич - Варна и Добрич – Албена.
 
„Програмата за саниране трябва да продължи и по нея трябва да има политически и национален консенсус. Тя трябва да продължи години наред и да разширява своя обхват на територията на всички сгради в страната. По-добре да даваме милиарди за саниране, отколкото за енергийни шлемове, които така и не се случват” – категорична бе още Лиляна Павлова.

Тя представи пред добричлии и жителите на региона основните приоритети на ГЕРБ в следващ управленски мандат, на първо място сред които е образованието.

„Едно стабилно правителство на ГЕРБ ще запази стабилността в държавата и ще даде възможност икономиката и доходите да растат и да живеем по-добре” – обяви  Лиляна Павлова и призова за гражданска подкрепа в предстоящия вот на 26 март.