Лични асистенти ще се грижат за 104-ма добричлии по проект Подкрепи ме
Лични асистенти ще се грижат за 104-ма добричлии по проект Подкрепи ме / Дарик Добрич - архив

104 добричлии са одобрени от общо 174, кандидатствали по проекта „Подкрепи ме” по Оперативната програма Развитие на човешките ресурси – „Независим живот”, съобщиха от община Добрич. Днес в кметството ще бъдат изнесени списъците с одобрените потребители. Проектът, на стойност 500 хил.лв. стартира през юни тази година, а срокът му за изпълнение е 18 месеца – до 21 март 2018 г.

Договорите с избраните лични асистенти ще бъдат сключени от 21 септември. Назначени са 29 лични асистенти – майки и близки на децата и хората с увреждания, които ще се осигуряват на 4 часа. Отделно са назначени 14 социални асистенти на 4 часа и 8 домашни помощници, назначени на 8 часа, но отговарящи за 60 лица, информира зам.-кметът на добрич д-р  Емилия Баева.

Около 50 хил.лв. от от стойността на проекта се заделят за консумативи и канцеларски материали, а останалите 450 хил.лв. се разпределят за заплати на личните асистенти,  уточни още д-р Баева. Тя бе категорична, че средствата по проекта няма да се разходват за автомобил или офис, а изцяло ще бъдат заделени за възнаграждения на личните асистенти.

Проектът „Подкрепи ме” цели създаване на устойчив модел за осигуряване достъп до дългосрочна здравно-социална грижа чрез предоставяне на интегрирани услуги за подобряване на живот на хора с увреждания и възрастни над 65г., които са в частична или пълна невъзможност за самообслужване и са в риск от социална изолация.