Лекари от Добрич и Варна отиват на обучение във Великобритания
Лекари от Добрич и Варна отиват на обучение във Великобритания / Дарик Добрич

Доктори и акушерки от родилни и неонатологични отделения на болниците във Варна и Добрич ще участват в обучително посещение във Великобритания тази седмица, съобщават от международната правозащитна организация "Лумос", която организира посещението и подкрепя националната програма за закриване на всички институции за деца в България.

Обучителното посещение ще се фокусира върху ролята на медицинските специалисти в предотвратяване на изоставянето на деца на ниво родилно отделение и ще представи на участниците добри практики от британската социална работа със семейства, които могат да се използват за развитието на ефективна и подходяща за България система за подкрепа. Това е второто посещение, което "Лумос" организира по отношение на практиките за превенция на изоставянето на деца. Първото се проведе през месец март и беше специално предназначено за представители на местните власти.

В посещението ще участва д-р Димитров от МБАЛ-Добрич. Той се интересува от ролята на акушер-гинеколога в превенцията на изоставянето, как стои този въпрос във Великобритания и се надява да почерпи опит от практиката на колегите при работа с малцинствените групи. Ще проследи и особеностите при работа с бременни жени.

Статистиката показва, че през 2013 г. 16 бебета са изоставени на ниво родилен дом в Добрич. 11 от тях са настанени в институции за бебета, а само 5 - в семейна среда. Работата по координацията между местните власти, социалните услуги, болниците и НПО може да промени тази статистика, като гарантира, че всяка година все по-малко деца ще имат като първи спомен стените на институцията, казват от "Лумос". В институции в страната живеят около 5 000 деца. "Проучванията доказват, че животът там е вреден за физическото, емоционалното и интелектуалното развитие на децата, значително затруднява шансовете за живот и почти винаги влошава увреждането, ако имат такова", казва Бисер Спиров, национален представител на организацията за България. „Персоналът на родилните отделения има решаваща роля в първите няколко дни след раждането, особено в случаите, когато детето е родено с увреждане", добавя той.