Лафка иска още 6 павилиона в Добрич
Лафка иска още 6 павилиона в Добрич / Дарик Добрич

Общинският съвет на Добрич прие терените около 6 спирки на градския транспорт да бъдат отдадени под наем за поставяне на павилиони и изграждане на заслони на градския транспорт. Въпросът беше внесен за обсъждане след искане, постъпило в общината от представител на "Табак маркет", която е собственик на павилионите "Лафка".

След питане на общинския съветник от ВМРО Йордан Йорданов стана ясно, че конкурсите за поставяне на павилиони на други 12 спирки в Добрич също са били спечелени от  тази фирма. Това даде повод на Детелина Николова да отбележи, че при предишни конкурси един от терените е бил спечелен от добричлия, а освен това в града има други павилиони с наематели добричлии, чиито договори все още  продължават.

Освен отдадените на "Табак маркет" 12 спирки, в Добрич са отдадени под наем още 11 павилиона за продажба на пакетирани стоки, а 7 - на концесия за същия род търговска дейност. Други 42 спирки с павилиони са отдадени под наем за продажба на вестници и списания, уточни за Дарик радио зам.-кметът Иван Колев.

Новите конкурси ще се провеждат за всеки обект поотделно, като началната конкурсна цена ще бъде 56.40 лева месечно без ДДС, посочи по време на сесията Иван Колев, който е вносител на докладната записка. Той подчерта, че досега по този ред на отдаване са постигнати значително по-високи от началните цени, които за някои от обектите са достигнали до 300-400 лева месечно.

Според условията на конкурса наемателите се задължават да поставят павилион с площ 6 кв. метра и да изградят заслон на спирка на градския транспорт по предвалрително одобрен от главния архитект модел. Размерът на инвестицията трябва да е не по-малък от 6 250 лева, а максималният срок за поставяне на заслоните - 3 месеца от датата на сключване на договора за наем. Срокът за отдаване под наем е 5 години, като за този период наемателите се задължават да поддържат спирките.

4 от обявените конкурси са за спирки, разположени по бул."Русия"- в района на кв."Югоизток", между агромагазина и автогарата и две близо до магазини от големи търговски вериги. Места за павилиони ще бъдат отдадени и по бул."Добричка епопея" – пред жп гарата, както и по ул."Димитър Ковачев". Докладната записка беше приеха с гласовете на 23-ма от съветниците, 9 гласуваха "въздържал се".

Общинският съвет реши още чрез конкурс да бъдат отдадени под наем за срок от 5 години и 7 места за поставяне на преместваеми павилиони за продажба на вестници и списания. В зависимост от разположението на терените началните конкурсни цени варират от 20.62 до 32.90 лева месечно без ДДС. Наемателите се задължават да поставят павилион с площ 3.5 кв. метра по предварително одобрен от главния архитект модел, да продават само вестници и списания, да благоустроят и поддържат прилажащите площи.