Първо издание на локален кулинарен форум „Вкусът на Добруджа” стартира в Добрич от началото на февруари. Събитието обединява представители на местния ресторантьорски бизнес и производители на хранителни продукти от Добрич и региона. Целта на форума е да представи, развива и промотира добруджанското кулинарно разнообразие и традиция, подкрепа за местните производители и популяризиране на Добруджа като туристическа и кулинарна дестинация. Десетина ресторанта в Добрич подкрепят идеята и ще включат в менютата си през февруари традиционни добруджански рецепти, приготвени с продукти, произведени в региона.
Начинанието се подкрепя и от Консултативния съвет по туризъм към общината, както и от местната браншова организация на ресторантьорите.
„Целта е всеки от нас да изследва и претвори типичните за региона продукти и рецепти, като им даде ново звучене и живот. Клиентите са тези, които ще определят курса на експеримента със своите отзиви и търсене. Ако в края на месеца получим няколко популярни и разпознаваеми рецепти, можем да ги запишем и оформим в Добруджански кулинарен сборник, който да се превърне в помагало за всеки, желаещ да помогне за популяризирането на региона като кулинарна дестинация. Така Добруджа има шанс да си извоюва разпознаваемост, стил и признание” – коментира пред Дарик инициаторът за създаването на форума Богдан Богдев.
Предвижда се събитието да стане традиционно и за в бъдеще да бъдат организирани кулинарни конкурси за автентични добруджански рецепти.
В ресторанта, управляван от Богдан Богдев вече са готови с февруарските си предложения за добруджански ястия. Сред тях са крем супа от тиква, розовомлечна салата с цедено мляко и печено цвекло, обърната кавърма със спанак и добруджански печен боб с кайма.
„Искаме да направим Добруджа по-привлекателно място за туристи, да опознаем региона чрез храната, да разкажем нашата история. Храната е обединяваща тема, защото е нещо много лично и в същото време много конкретно” – обясни Богдев.
Вече се работи по логото на кампанията и всеки, който желае да подкрепи събитието може да сложи стикер с надпис „Аз подкрепям „Вкусът на Добруджа” на витрината на офиса, магазина, кафенето и фирмата си.
Начинанието се подкрепя и от Консултативния съвет по туризъм към общината, както и от местната браншова организация на ресторантьорите.
„Целта е всеки от нас да изследва и претвори типичните за региона продукти и рецепти, като им даде ново звучене и живот. Клиентите са тези, които ще определят курса на експеримента със своите отзиви и търсене. Ако в края на месеца получим няколко популярни и разпознаваеми рецепти, можем да ги запишем и оформим в Добруджански кулинарен сборник, който да се превърне в помагало за всеки, желаещ да помогне за популяризирането на региона като кулинарна дестинация. Така Добруджа има шанс да си извоюва разпознаваемост, стил и признание” – коментира пред Дарик инициаторът за създаването на форума Богдан Богдев.
Предвижда се събитието да стане традиционно и за в бъдеще да бъдат организирани кулинарни конкурси за автентични добруджански рецепти.
В ресторанта, управляван от Богдан Богдев вече са готови с февруарските си предложения за добруджански ястия. Сред тях са крем супа от тиква, розовомлечна салата с цедено мляко и печено цвекло, обърната кавърма със спанак и добруджански печен боб с кайма.
„Искаме да направим Добруджа по-привлекателно място за туристи, да опознаем региона чрез храната, да разкажем нашата история. Храната е обединяваща тема, защото е нещо много лично и в същото време много конкретно” – обясни Богдев.
Вече се работи по логото на кампанията и всеки, който желае да подкрепи събитието може да сложи стикер с надпис „Аз подкрепям „Вкусът на Добруджа” на витрината на офиса, магазина, кафенето и фирмата си.