Канят турски фирми за участие в селскостопански форуми в Добрич
Канят турски фирми за участие в селскостопански форуми в Добрич / община Добрич

Генералният консул на Република Турция в Бургас Джем Улусой е на опознавателно посещение в Добрич. Дипломатът се срещна с областния управител Желязко Желязков и неговия екип. По време на срещата той представи накратко своята кариера на дипломат, която започва от Багдад и преминава през Англия, Италия и Австрия, съобщават от пресслужбата на областна управа. Джем Улусой, който е назначен за шеф на мисията в Бургас от три месеца, подчерта, че за него България вече има специално значение.

Областният управител отправи покана чрез дипломата до турски фирми, които се занимават със земеделие, да посетят селскостопанското изложение на "Добрички панаир", което е шанс за нови успешни търговски контакти и инициативи.  Желязко Желязков изрази своята подкрепа за по-нататъшно развитие на добрите отношения в сферата на бизнеса и културния обмен, повишаване на стокообмена между двете страни и традиционно добрите контакти между побратимените градове от област Добрич и Турция. Той подчерта, че България и респективно област Добрич е добре позната туристическа дестинация и в тази посока се създават все по-добри условия за развитието на туризма.

По време на срещата бе коментиран и въпросът със сроковете за издаване на визи на турските граждани. Областният управител заяви, че в рамките на правомощията си, ще запознае съответните инстанции с поставения въпрос във връзка с възможностите за облекчаване на процедурата, подчертавайки, че в негово лице винаги може да се разчита на подкрепа и съдействие за развитие на доброто сътрудничество в полза на двете страни.

Турският консул се срещна и с кмета на Добрич Детелина Николова. Пред нея гостът подчерта, че е впечатлен от природните дадености и развитието на България. Кметът Николова запозна дипломата с културните и икономически възможности на Добрич. Николова информира за създадените международни партньорства, сред които е и сътрудничеството с турската община Къркларели. Добрич е побратимен на турския град от 1993 г. В рамките на това партньорство са реализирани културни и образователни проекти, с участието на деца и ученици от добрички училища и ясли. През 2011 година Община Добрич партнира на Къркларели в проект за изграждане на скаутски лагер на побратимените градове.

По време на срещата са обсъдени и възможностите на съвместната оперативна програма "Черноморски басейн", която е насочена към постигане на по-силни регионални партньорства и сътрудничество между черноморските държави. В края на срещата кметът Детелина Николова също отправи покана до турски фирми за участие в селскостопанските форуми, които се провеждат в Добрич.