Поле
Поле / netinfo
Обществено обсъждане ще се проведе за увеличаване на площта на резерват "Калиакра" и намаляване на площта на защитена местност "Степите" в землищата на село Българево и село Свети Никола.
 
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) стартира процедура по Закона за защитените територии за увеличаване на площта на резерват „Калиакра“, находящ се в землищата на село Българево и село Свети Никола, община Каварна, област Добрич, посредством включване на редица имоти. Те представляват ценни екосистеми с характерна степна растителност и животински свят, които следва да бъдат опазени в тяхната цялост.

Паралелно ще бъде проведена процедура за намаляване на площта на Защитена местност „Степите“ (бивша буферна зона на резерват „Калиакра“) посредством изключване на имоти от землището на с. Българево. Тези имоти ще бъдат включени в границата на резерват „Калиакра“ с цел запазване на интегритета на екосистемата, включваща ценни степни съобщества и видове.

Обсъждането се организира съгласно Закона за защитените територии. Предложението за увеличаване на площта на резерват „Калиакра“ и паралелно за намаляване на площта на защитена местност „Степите“ е на Община Каварна. Обсъждането ще започне на 28 септември от 10,30 ч. в конферентната зала на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Варна.

Документацията по предложението е налична в Община Каварна и РИОСВ – Варна, както и на официалната страница на МОСВ, раздел Природа – обществени обсъждания https://www.moew.government.bg/…/p…/obstestveni-obsujdaniya/