Министър Нено Димов връчи на кмета на Каварна заповедта за изваждането на плаж Болата от резерват Калиакра
Министър Нено Димов връчи на кмета на Каварна заповедта за изваждането на плаж Болата от резерват Калиакра / Община Каварна
Министър Нено Димов връчи заповедта за изваждането на плажа на кмета на Каварна Нина Ставрева
Министърът на околната среда и водите Нено Димов връчи на кмета на Каварна Нина Ставрева заповед, с която плажът „Болата“ се изважда от резервата „Калиакра“.

Той ще бъде включен в защитена местност „Степите”, което е гаранция, че строителството на него ще е забранено. „В петък (11 май) подписах заповедта, която следващата седмица ще бъде публикувана в „Държавен вестник“. С това изпълних желанието на местната общност плажът да бъде изваден от резервата. Процедурата ще продължи с промяна в законодателството", коментира министърът.

Кметът на Каварна: Искаме спокойствие, сигурност и комфорт за плажуващите на Болата

Решението на министър Димов е взето след предложение от кмета на община Каварна Нина Ставрева за изваждане на плажа „Болата“ и на паркинга на нос Калиакра от резервата. Подкрепата си за решението заявиха и народните представители Красимир Янков(БСП), Даниел Петков (БСП), Йордан Йорданов (ОП), Даниела Димитрова (ГЕРБ), адм.Пламен Манушев (ГЕРБ), както и областният управител Красимир Кирилов, които присъстваха в Каварна на връчването на заповедта на кмета на Каварна Нина Ставрева.

Кметът на Българево: "Плажът Болата е жизнено важен за развитието на селския туризъм"

Със своята заповед Димов се е съобразил с желанието на местната общност плажът „Болата“ да се върне на хората от общината, защото те могат най-добре да решат как да го стопанисват и развиват занапред.

Министър Димов беше поканен в Каварна да закрие ХV-ия общобългарски младежки фолклорен събор „С България в сърцето“. „Културата и фолклора така дълбоко са пуснали корени в нас, че няма какво да ни помести – те дават основание не само да се гордеем, но и да си отговорим на въпроса защо сме най-старата държава в Европа“, каза министърът пред участниците и гостите. Организаторите му връчиха почетна грамота за принос в съхраняването и популяризирането на българския фолклор, дух и традиции.

„С България в сърцето“ 2018 Каварна  са истинското доказателство, че традициите се предават, че ще ни има , че България ще пребъде - каза при закриването на събора и кметът на Каварна Нина Ставрева. Тя отправи специални благодарности и към инициатора  на форума - Илия Луков за петнадесетгодишното му партньорство с община Каварна по организирането на проявата. 

„Благодаря ви за емоцията, атмосферата за това, че три дни Каварна бе фолклорна магия. Каварна ви обича и  ви очакваме  с нетърпение догодина“  - така Нина Ставрева изпрати над 1500 –те  участници в тазгодишния събор. Форумът приключи с традиционното право българско хоро.