/ Дарик Добрич,архив
Български камерен оркестър-Добрич с диригент Алексей Измирлиев ще изнесе концерт със солист Александър Зайранов - цигулка.

Започва Седмицата на камерната музика

Изявата е част от Седмицата на камерната музика „Проф. Константин Илиев“ и е от 18.00 ч. в Огледална зала. В програмата ще чуем произведения на Антон Брукнер, Моцарт и Хайдн.
 
Пред Дарик диригентът Алексей Измирлиев съобщи, че за Седмицата на камерната музика добричкият оркестър винаги се подготвя особено отговорно и програмата е много силна и сериозна, с произведения от най-висока категория от немската школа. Александър Зайранов ще изсвири концерт за цигулка от Моцарт.

Ще прозвучи и първото музикално шоу в симфоничната музика - Симфония „Прощална“ от Йозеф Хайдн, в която музикантите постепенно излизат от сцената със своите инструменти, докато накрая остава една самотна цигулка, разказа Измирлиев. Ще бъде изпълнена и бавната част от Квинтет на Брукнер, която е за струнни и е оркестрирана от диригента специално за състава.

Седмицата на камерната музика тази година е от 7 до 10 май
 
Младият цигулар Александър Зайранов е роден 2001 г., ученик в НУИ „Добри Христов“ Варна с преподавател Евгения Паскова и младши студент в класа по цигулка на проф. Марио Хосен.

На 10 години дебютира като солист на Les Orpheistes Festival Orchestra във Виена, Австрия. От 2012 г. досега е редовен участник в майсторския клас на проф. Марио Хосен в Международна лятна академия „Орфеус” – Виена.

Лауреат е на български и международни  конкурси, сред които: “Светослав Обретенов”- Провадия; “EUROASIA – 2013” Токио, Япония,; ”проф. Недялка Симеонова”; XXI Международен конкурс „Андреа Постакини” - Италия; „Млади виртуози“ – София; „Млади вируози” – Румъния, „Охридски бисери“ – Охрид, Македония; „Надежди, таланти,майстори“ – Добрич; "Васко Абаджиев" – София; „Антонио Вивалди” – Виена; конкурс за Немска и австрийска музика – Бургас и мн. други.

Солист на именити наши и чужди оркестри, работи с диригенти като Франсоа Декамп, Мартин Пантелеев, Пламен Джуров, Максим Ешкенази, Деян Чобанов, Дарио Мачелари.

Носител e на награда „Варна – 2013” и награда на фондация „Отворено общество” 2014 г. Заедно с брат си Мартин Зайранов печелят Голямата награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев" 2015, Голямата награда на „Ротари клуб“ – Варна, 2016 г. 

Стипендиант на Министерство на културата. В момента свири на цигулка на немския лютиер Алфред Бинер, спечелена на І Национален музикален конкурс „Алфред Бинер”, 2018 г.