Камерен оркестър - Добрич
Камерен оркестър - Добрич / Дарик, архив
Започва Седмицата на камерната музика "Проф. Константин Илиев" в Добрич. За пореден път в Огледална зала „Нели Божкова“, от днес в четири поредни майски вечери, от 18.00 часа, публиката ще се наслади на камерната музика. Тази година, освен на познати изпълнители и автори, Община град Добрич дава сцена и на млади дарования.
 
Откриването е с концерт на Линка Стоянова - сопран и Клавирно трио: Ростислав Йовчев - пиано, Ангел Василев - цигулка, Кремена Христова - виолончело.

Започва пролетната серия концерти на добричкия Камерен оркестър


Сопраното Линка Стоянова от 2005 г. е солист в Държавна опера Варна. Притежава богат репертоар и гастролира в големи оперни театри в Европа и САЩ. Участва в спектакли на Националната опера - София, Пловдивската и Старозагорската опери, а също концертира и с различни камерни формации. Ростислав Йовчев е известен пианист, интерпретатор, преподавател и концертиращ артист в България и по света. Пофесор по пиано в НМА“Проф. П. Владигеров” – София и ръководител-катедра “Пиано” към Теоретико-композиторския и диригентски факултет.

Цигуларят Ангел Василев е Примариус на струнен квартет „Колегиум Варна“, бил е концертмайстор на камерния оркестър в Ямбол. Концертира като солист и участва в различни ансамбли. Кремена Христова е концертмайстор  -  виолончело на Държавна опера Варна, член на струнен квартет „Арте“. Изнася концерти с различни камерни състави и оркестри.
 
На 8 май предстои Клавирен рецитал на Марио Ангелов - пианист с брилянтна техника и стилна интерпретация. Български камерен оркестър - Добрич с диригент Алексей Измирлиев ще изнесе концерт на 9 май със солист Александър Зайранов - цигулка.

Младото дарование Зайранов е ученик в НУИ „Добри Христов“ гр. Варна с преподавател Евгения Паскова и младши студент в класа по цигулка на проф. Марио Хосен. На 10 години дебютира като солист на Les Orpheistes Festival Orchestra във Виена, Австрия. От 2012 г. до сега е редовен участник в майсторския клас на проф. Марио Хосен в Международна лятна академия „Орфеус” – Виена. 

В последната вечер - 10 май, е срещата с Дуо „Валмор“ - Ива Недева - цигулка и Розалинд Фанг, Малайзия - пиано. Това са едни от най-младите участници в камерния фестивал, но с впечатляващи успехи на световните сцени. 
 
Билети за концертите се предлагат на входа на Концертна зала „Добрич“ и преди началото на концертите.