Издадоха 45 000 лични карти за година
Издадоха 45 000 лични карти за година / netinfo

45 000 лични карти и 15 500 шофьорски книжки са издадени от началото на годината в Областна дирекция на МВР -Добрич, съобщи началникът на звено „Български документи за самоличност" Тихомир Филев. По думите му процесът по подмяна на документите в звеното върви добре, няма проблеми с техниката, при смяната на лични карти и паспорти се предлагат всички видове услуги - обикновена, бърза и експресна.

Справката сочи, че през тази година е трябвало да бъдат сменени 22 000 лични карти в региона, а през 2011 г. изтича срокът на валидност на още 39 000. Освен това ежегодно в региона се издават още 10 000-12 000 документи поради промяна на адреса или фамилията и на деца, навършили 14 години. Сметките показват, че през новата година в паспортна служба Добрич се очаква да бъдат подменени още около 40 000 лични карти.

Опашките пред паспортна служба са по-малки, увери Филев. По думите му сутрин в 8.30 ч. се събират хора, но до обяд потокът намалява и не е имало ден, в който до края на работното време в 17.00 ч. да останат необслужени клиенти.

Наплив пред паспортна служба може да се очаква през ноември и декември 2011 г., тъй като тогава изтича валидността на по-голям брой лични документи. До напрежение няма да се стигне, ако гражданите не изчакват последния срок за подмяна на документите, подчерта Филев.

Има хора, разбрали погрешно информацията за шестмесечния гратисен период след изтичане на валидността на личните карти и от вчера се наблюдава излишно струпване на граждани пред паспортната служба в Добрич, съобщи още Филев.Той поясни, че шестмесечният срок за удължаване на валидността на лични карти и свидетелствата за управление на моторни превозни средства важи за документите, изтичащи през тази година.

При положение, че срокът на валидност на личната карта или свидетелството за управление на моторно превозно средство е до декември тази година, валидността им автоматично се удължава до юни 2011 г. Ако обаче срокът на валидност на личната карта или свидетелството за управление е до 1 януари 2011 г., до 1 февруари следващата година трябва да се подаде заявление за издаване на нов документ.

В региона има хора, които не са подменили документите си навреме и подлежат на глоба в размер от 20 до 150 лева, допълни Филев. Същата глоба се налага на граждани, които не върнат навреме международните си паспорти. До три месеца след като изтече валидността на един паспорт, той трябва да бъде върнат.