/ БТА
Изборите за общински съветници в община Каварна няма да бъдат касирани. Върховният административен съд (ВАС) обезсили решението за Административен съд-Добрич, с което те бяха обявени за недействителни. Това става известно от публикувано на сайта на ВАС определение по делото. 

В него е посочено, че делото е прекратено, тъй като жалбоподателите оттеглят жалбите срещу решението на Общинската избирателна комисия, с което се определят мандатите в Общинския съвет. По тези жалби бе и решенисто на Административен съд-Добрич. 

Припомняме, че на заседание от 22 ноември м.г. партии и коалиции от община Каварна поискаха от съда обявяване за изборите за общински съветници в община Каварна за недействителни.

След преброяване на бюлетините от 30-те секции в община Каварна и констатиране на нарушения, съдът назначи съдебностатистическа експертиза. Вещото лице по нея заяви пред съда, че според направените изчисления има разминавания по разпределението на мандатите. 

Административен съд-Добрич със свое решение от 27 нноември 2023 обяви за недействителен резултата от изборите за общински съветници в община Каварна, проведени на 29.10.2023 г., обявен с Решение № 120 – МИ/ 30.10.2023 г. на Общинска избирателна комисия-Каварна за определяне на изборните резултати за избиране на общински съветници на Община Каварна. 

След това в съда е постъпила касационна жалба срещу решението на съда да обяви за недействителен резултата от изборите за общински съветници в община Каварна, проведени на 29 октомври 2023 г., обявен с Решение № 120 - МИ/ 30.10.2023 г. на Общинската избирателна комисия-Каварна, за определяне на изборните резултати за избиране на общински съветници на Община Каварна.

В свое разпореждане от 9 декември м.г. съдът указва препис от касационната жалба да бъде изпратен на страните по делото и им определя срок от три дни да представят отговор по нея.

След това делото заедно с касационната жалба и постъпилите отговори са били изпратени за разглеждане от Върховния административен съд. Определението на ВАС е окончателно. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Павлина Живкова, БТА