Инспекцията по труда със засилени проверки по Черноморското крайбрежие, на строителни обекти и болнични заведения
Инспекцията по труда със засилени проверки по Черноморското крайбрежие, на строителни обекти и болнични заведения / Дарик Добрич - архив

119 проверки са извършени през месец юли от Инспекцията по труда в Добрич на строителни обекти, на болнични заведения и на обекти по Черноморското крайбрежие. Извършени са и 23 последващи проверки по изпълнение на предписанията от предходни проверки, информират от ведомството. Констатирани са 426 нарушения на трудовото законодателство - основно по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд и такива по трудовите правоотношения. Установените лица без писмени трудови договори или допуснати до работа преди да бъде изпратено уведомление  до НАП за този период са 12. За отстраняване на констатираните нарушения  са дадени 405 задължителни за изпълнение предписания.

На работодателите, допуснали нарушения на трудовото законодателство, са съставени 22 акта, от които 11 за нарушения по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, 11 за нарушения по трудовите правоотношения. Подаден е един сигнал до прокуратурата във връзка с непълнолетно лице, наето на работа без предварително писмено разрешение от инспекцията по труда. През месец юли са издадени 19 наказателни постановления. Влезлите в сила наказателни постановления са общо 30 броя на стойност 18700 лева.

През отчетния период са постъпили 26 жалби и сигнали за нарушения на Кодекса на труда, разгледани и решени са 32 жалби и сигнали, от които 19 постъпили в предходен период.

През месец юли приключиха проверките по спазване на трудовото законодателство с приоритет работно време, полагане на извънреден труд и спазване на междудневната и седмична почивка на персонала в болничните заведения на територията на областта, информират още от Инспекцията по труда. Общо при проверките на шестте болнични заведения са констатирани 41 нарушения на трудовото законодателство, от които 7 по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и 34 по трудовите правоотношения. Не са констатирани тежки и системни нарушения на трудовото законодателство по отношение на работно време, полагане на извънреден труд и спазване на междудневната и седмичната почивка на персонала в болниците.

Към 21.08.2015 г. са приключили и 82 проверки на обекти по черноморското крайбрежие. При тях са констатирани 9 лица без трудови договори, 38 нарушения по работното време, 13 по заплащането на труда и са съставени 16 акта за административно нарушение.

До момента в Инспекцията по труда в Добрич са заверени 1323 образци на еднодневни трудови договори на 20 регистрирани земеделски стопани от областта. Заверените трудови договори са за прибиране на реколтата от плодове и зеленчуци.  Най-големият брой заверени еднодневни трудови договори от един земеделски производител достига цифрата 250.