Хванаха хотелиер, наел целия си персонал без да сключва трудови договори
Хванаха хотелиер, наел целия си персонал без да сключва трудови договори / netinfo
Целият персонал на хотел в Балчик е бил нает на работа без трудови договори, съобщи директорът на Инспекцията по труда в Добрич инж. Младен Мартинов. Инспекторите на дирекцията са установили 11 работника без трудови договори. В обекта без необходимото разрешение  е работело и едно момиче под 18 години.

Работодателят  ще бъде глобен с 11 хил. лева, тъй като съгласно действащата нормативна уредба минималната санкция за назначаване на работник без трудов договор е 1 000 лева, обясни Младен Мартинов. Той припомни, че предстои  парламентът да гласува увеличение на тази санкция на 15 хил. лева. 

Общо 107 проверки са извършили трудовите инспектори през месец юли. Установени са още 6 случая на назначени работници без трудови договори. За нарушения на трудовото законодателство са съставени 34 акта.

При проверките са открити общо трима младежи под 18 години, работили без разрешение на инспекцията. Случаите ще бъдат предадени на прокуратурата.

От началото на туристическия сезон над 500 младежи под 18 години са получили разрешения за работа от Инспекцията по труда  в Добрич.  По-голямата част от тях  са наети в туристически обекти като сервитьори, бармани, продавачи и аниматори.

Директорът  на Инспекцията по труда в Добрич инж. Младен Мартинов можете да чуете в прикачения файл.