Художествената галерия провокира добричлии с първообраз на фотоапарата
Художествената галерия провокира добричлии с първообраз на фотоапарата / Дарик Добрич

„Образи и проекции” се нарича новият проект на ХГ – Добрич, насочен към широката публика. Сред целите на проекта е да ангажира пряко участието на тийнейджъри в творческия процес. Реализацията му предвижда изнасяне на дървен куб с размери 2х2х2 метра на открито в градската среда пред погледа на случайно преминаващи граждани. В тъмното пространство, влезлите изпитват ефекта на camera obscure - първообраз на фотоапарата. Така любопитният съвременен зрител ще има възможност да рисува образи, проектирани от светлината върху бял хартиен екран, обясняват от екипа на ХГ-Добрич, разработили проекта. Идеята принадлежи на най-младия член на галерията Галина Георгиева.

Национален фонд Култура подкрепя реализацията с 2 484 лв., а общата стойност на проекта възлиза на 4 534 лв. Паралелно с дейностите на открито се планира образователна програма в партньорство с училища, която ще запознае подрастващите с ефекта на camera obscure и приложението му в изкуството. В съпътстващи творчески уъркшопове учениците ще могат да експериментират с цветове и образи.

Проектът ще приключи в края на октомври. В ден на отворени врати кубът ще бъде изложен в галерията заедно с изложба на рисунки на участниците.