Хористи от 6 държави се включват във фестивала Черноморски звуци”
Хористи от 6 държави се включват във фестивала Черноморски звуци” / Община Балчик, архив

20 хорови състава от 6 държави - България, Гърция, Турция, Сърбия, Молдова и Швеция, ще се представят в Международния хоров фестивал „Черноморски звуци“, който се открива днес в Балчик и ще продължи до 5 юни.

За шеста поредна година крайморският град ще бъде огласен от звуците на хоровата музика. На различни сцени ще се проведат девет концерта и три хорови работилници с изявени и доказани професионалисти. Диригентът Ваня Монева ще отведе участниците в дебрите на „Българския фолклор“. Словенският композитор Амброж Чопи ще представи най-новите си творби „Until we meet again“ и „Laudate Dominum“, написана специално за шестото издание на фестивала. Световната им премиера е на 4-ти юни.
Талантливите музиканти от група „Спектрум“ ще предадат опита си на участниците в работилницата с песента „Седнало е Джоре“ - аранж. Явор Узунов и Константин Бейков. Групата ще изнесе самостоятелен концерт на 3-ти юни от 19.00 часа, на  пл. „21-ви Септември“. Входът за концертите и събитията в рамките на музикалния форум е свободен.

За първи път по време на фестивала ще се проведе и фотоконкурс „Хоровото изкуство през погледа на обектива“.

Повече от 3000 певци, от 78 хорови състава, представители на 19 европейски държави са участвали в изминалите 5 издания.

Тази година фестивалът се посвещава на 90 години от създаването на Български хоров съюз. Организатори на форума са сдружение „Музикален свят-Балчик“, община Балчик и читалище „Паисий Хилендарски-1870“, под патронажа наНиколай Ангелов-кмет на Община Балчик и с партньорството на ДКИ КЦ „Двореца“, Университетска ботаническа градина, Български хоров съюз, Съюз на българските композитори и Съюз на българските музикални и танцови дейци.