Хидрометеорологичната обсерватория в Добрич има нов ръководител
Хидрометеорологичната обсерватория в Добрич има нов ръководител / Sofia Photo Agency, архив

Станислав Рачев поема ръководството на Хидрометеорологичната обсерватория в Добрич. Той е назначен на поста от 1 юни след конкурс, организиран от НИХМ - филиал Варна, на чието подчинение е добричката обсерватория.

Станислав Рачев е на 30 години, завършил е Софийски университет "Свети Климент Охридски", специалност "История и география". Преди да поеме ръководството на метеостанцията е работил като учител по география и история.

Длъжността се овакантява, тъй като досегашният дългогодишен ръководител на добричката обсерватория Тодор Костадинов излиза в пенсия. За да има приемственост в работата, в продължение на месец двамата ще работят заедно.

Екипът на добричката метеослужба се състои от седем души - ръководител, 4-ма наблюдатели, двама хидролози и един агротехник.

На всеки три часа в обсерваторията се правят синоптични замервания, а три пъти в денонощието - климатични. На базата на синоптичните данни в НИХМ-Варна се изготвят прогнозите за времето в региона. Чрез данните от климатичните измервания се проследяват тенденциите за промени в климата. Най-малкият период, на базата на който се правят климатични анализи е 30 години, обясни Рачев. Последният период за наблюдение е започнал през 1990 година, което означава, че са нужни още десетина години измервания, за да се каже дали има промени в климата в сравнение с предходния период.