Публично обсъждане на бюджета
Публично обсъждане на бюджета / Дарик Добрич
Значителен интерес отбеляза публичното обсъждане на бюджет‘2019 на Община град Добрич. В голямата заседателна зала бяха събрани граждани, както и значителна част от общинските съветници. Някои отправиха критики към Общината, че твърде късно са били публикувани материалите за бюджет‘2019 преди публичното обсъждане на 11 януари. От Общината насрочиха втора среща с граждани – на 18 януари, отново от 16.00 часа. Практика да се организира второ обсъждане се провежда за първи път. От кметския екип поеха ангажимент на него да бъде оповестено кои от вече направените предложения са одобрени за вписване в рамката на бюджета от ръководството на Общината.
 
Пред Дарик съветници коментираха, че в партийните централи също върви дебат за параметрите на бюджета, но се очаква рамката му по параграфи, защото публикувания материал по дейности е твърде общ, за да бъде оценен.
 
На дебата в петък, граждани предложиха увеличение на парите за спорт, което бе отхвърлено от кмета. Поискано бе подобряване на улици и детски площадки в кв. „Изгрев“, както и монтиране на „легнали полицаи“ там. Организаторите на фестивала „Септембър сън“ предложиха той да бъде част от дейностите на Програмата за развитие на туризма и да получи 6 000 лева от бюджета. Сред идеите, които получиха подкрепа и от съветници, е настояването участието на Общината в Програмата за благоустрояване на обекти с участие на местното население отново да стане 75%.
 
Присъстващи в залата съветници също внесоха доста предложения. Сред най-интересните бе това на Михаел Игнатов, който внесе искане да се предвиди в бюджет‘2019 перо от 1 лев за разходи по дейността на обществен посредник. Идеята е провокативна, но целта й е да се заложи тази функция, а парите впоследствие да бъдат актуализирани, каза Игнатов. Той е инициатор на поредните промени в Правилника за дейността на обществения посредник, които са готови и ще бъдат подложени на обсъждане през февруари. Игнатов се надява тази година да се избере местен омбудсман.
 
Съветникът Пламен Йорданов поиска да се заделят 50 000 лв. за подобряване на спирки на градския транспорт, както и средства за ремонти на тротоари по ул. „Хан Тервел“. Атанас Атанасов, който е председател на ПК по финанси и бюджет иска да види в бюджета отразена визията на кметския екип за интегриран градски транспорт.
 
Много от съветниците предложиха конкретни улици, които се нуждаят от цялостно преасфалтиране след водния цикъл – в района около Хуманитарна гимназия; около ДГ №17 – „Липите“, „Бачо Киро“ и „Дуранкулак“, в район Седми над бул. „Русия“ и зад храм „Св. Троица“ – ул. „Хан Крум“. За всички тях кметът Йордан Йорданов коментира, че са предвидени за асфалтиране.

В Общината продължават да се приемат мнения и становища за бюджет'2019. В Общинския съвет той ще бъде разгледан на сесия на 29 януари.