Георги Първанов: Без партийни спекулации по бежанската криза
Георги Първанов: Без партийни спекулации по бежанската криза / Дарик Добрич

Като една от най-сериозните кризи в Европа след края на Втората световна война определи бежанската криза президентът Георги Първанов. „В основната си част бежанската вълна идва от хора, които търсят сигурност за семействата и себе си, но не изключвам тя да е стимулирана от определени сили, които не искат стабилна и просперираща Европа. Затова е много важно да има общоевропейски солидарни решения” – коментира в Добрич Първанов.  Според него  България трябва да направи внимателен преглед на възможностите си за прием на бежанци и това трябва да стане в рамките на Консултативния съвет по национална сигурност и в парламента. Президентът бе категоричен, че по тази тема  не бива да има никакви партийни спекулации.

По повод изказването на вицепремиера Меглена Кунева, че „позицията на АБВ за промените в Конституцията е много лош белег за коалиционната политика”, Георги Първонов заяви, че не приема точно г-жа Кунева да бъде ментор на българското общество. Той припомни, че АБВ първи са направили Закон за съдебната власт и искат съдебна система, каквато хората очакват. „Намирам поведението на Меглена Кунева за недостойно. Защо тя не направи стъпки, за да подготвим заедно антикорупционния закон, така че той да е работещ? Не приемам да говорят за коалиционна култура тези, които вземат една папка, размятат я в парламента и казват – вие сте от лошите” – подчерта Първанов.

Президентът посети Добрич, за да представи кандидатите на АБВ за кметове и общински съветници в областта на предстоящите местни избори. Той лично внесе в ОИК документите за регистрация на кандидата за кмет на Добрич Милко Пенчев и на листата за общински съветници в града. По-късно Първанов се срещна с ръководството и футболистите на ФК „Добруджа”, на които подари екипи за късмет.