Двореца в Балчик вече предлага електронен екскурзовод с беседа на 6 езика
Двореца в Балчик вече предлага електронен екскурзовод с беседа на 6 езика / Дарик Добрич

От това лято посетителите на "Двореца" в Балчик могат да ползват нова услуга - електронен екскурзовод с беседа на 6 езика, съобщи директорът на културния център Жени Михайлова.

Информацията за историята на архитектурно-парковия комплекс е записана от професионални диктори на български, английски, румънски, руски, немски и френски език. Електронният гид предлага пълна информация за 12 обекта в "Двореца", между които вила "Тихото гнездо", параклиса, сребърния кладенец, арката,  мраморният трон с гледка към морето. Културният център е осигурил 100 устройства, като има готовност при нужда да увеличи тяхната бройка. Туристите могат да ползват новата услуга срещу такса от 5 лева, което е много по-изгодно от цената на традиционната екскурзоводска беседа, посочи Жени Михайлова.

Входните билети за посещение в "Двореца" са увеличени от 5 на 6 лева, информира още тя. Предлага се обаче пакетен билет за семейства, в който цената за възрастни е 5 лева, а за децата се плаща по левче.

"Двореца" отчита бум на посещенията по време на Великденските празници, когато комплексът е посрещнал около 10 000 туристи, съобщи още Жени Михайлова. Най-много са били гостите от Румъния, следвани от българите и туристите от бившите съветски републики. Ръководството на културния институт се надява, че след празничните дни за Гергьовден отново ще бъде отчетен ръст на посещенията.

За първото тримесечие на годината в "Двореца" са влезли 7% повече туристи спрямо същия период на миналата година.