затвор
затвор / ThinkStock/Getty Images
35-годишен мъж е осъден на 2 години затвор за кражба, извършена в условията на опасен рецидив и продължавано престъпление. Той ще търпи наказанието си при първоначален „строг режим“. Присъдата е постановена от Районен съд - Балчик и беше обявена за влязла в сила от състав на Окръжния съд в Добрич.

На 12 септември 2018 г., мъжът извършил кражби от 4 жилища в Балчик. От домовете на пострадалите били отнети пари, сребърни и златни накити, мобилен телефон и други вещи. Общата стойност на откраднатото възлиза на 4 300 лева.

Мъжът, който е многократно осъждан, живеел в село в община Нови пазар, заедно със семейството си. Излязъл от затвора на 21 август 2018 г. и тъй като нямал пари, започнал да взема заеми от своите близки. После, за да върне парите, започнал отново да извършва кражби. Отишъл в Балчик с маршрутка, избрал случайно къщите, от които извършил кражбите и след това се прибрал в селото си. На другия ден бил задържан от полицията и върнал част от отнетите вещи, които били предадени на пострадалите.

На първа съдебна инстанция мъжът е бил осъден в условията на съкратено съдебно следствие, след като е признал вината си и всички факти, изложени в обвинителния акт. Впоследствие той е обжалвал присъдата с искане за по-леко наказание. В съдебното заседание пред Окръжния съд подсъдимият заяви обаче, че оттегля жалбата си, тъй като междувременно е бил осъден на 2 години лишаване от свобода по друго дело в Районен съд - Провадия и предстои групиране на наказанията му по двете присъди.