Дом Дъга остава в миналото
Дом Дъга остава в миналото / Дарик Добрич, архив

Домът за деца, лишени от родителски грижи "Дъга" в Добрич ще бъде закрит от 1 октомври 2012 г.. Това се прави в изпълнение на общинската и областната стратегия за развитие на социалните услуги 2011-2015 г. и с решение на Общински съвет Добрич.

По проект, финансиран по програма ФАР, в сградата на Дома са разкрити три центъра за настаняване от семеен тип, преходно жилище и Център за обществена подкрепа, които приемат възпитаниците му и им предлагат по-добри грижи, съобразно новите стандарти. Издръжката е държавно делегирана дейност.

Към настоящия момент Дом "Дъга" има 12 деца, от които две се намират във Възпитателно училище интернат. Капацитетът му бе два пъти свиван - на 25 места през 2011 г. и на 15, считано от 1 януари т.г., със заповед на Изпълнителния директор на Агенция "Социално подпомагане".

Персоналът на институцията ще бъде освободен след закриването. Той се състои от психолог, 5-ма педагози и 1 работник поддръжка. На специалистите ще бъде предложено да кандидатстват за работа в Общностен център за деца и семейства, който предстои да стартира през септември т.г. или в други социални услуги при налични свободни работни места.

Освободеният сграден фонд в кв."Дружба" 57 ще бъде използван за нуждите на трите центъра за настаняване от семеен тип, където ще бъдат пренасочени 8 от децата от Дом „Дъга".