Добруджанци с най-висока рента в страната и най-скъпата земеделска земя
Добруджанци с най-висока рента в страната и най-скъпата земеделска земя / Дарик Добрич - архив

1 084 лв. е достигнала средната цена на декар земеделска земя в Добричка област през 2013 г., при средна цена за страната 594 лв. на декар, информираха от Териториалното статистическо бюро. Въпреки, че спрямо 2012 г. средната цена за областта се понижава с 18.0%, тя продължава да бъде най-висока в сравнение с останалите области.

През 2013 г. в област Добрич средният размер земеделска земя за една сключена сделка е 21 декара, докато в страната е 12 декара. Най-активен през миналата година е пазарът на земеделска земя в община Генерал Тошево, където са реализирани 30.0% от всички сделки, а делът на продадената земя е 42.4%.

Средната цена на рентата на един декар наета/арендувана земеделска земя в област Добрич достига 77 лв., през миналата година, което е с 5.1% по-високо спрямо 2012 година. В страната средната цена на рентата на един декар наета/арендувана земеделска земя достига 38 лв.

Средният размер на площта на един договор за аренда/наем на земеделска земя в областта през наблюдавания период е 28.2 декара, а за страната този показател е 18.2 декара.

На областно ниво най-голям е делът на сключените договори за аренда/наем на земеделска земя в община Добричка - 34.6% от общия брой за областта.