Добрич Мези стартира в градския парк
Добрич Мези стартира в градския парк / Дарик Добрич - архив

В Добрич започва тридневен фестивал на балканската скара “Добрич Мези”. Събитието ще се проведе в парк „Свети Георги“ и ще продължи до 26 юни. Спорт, музика и вкусна храна, ежедневно безплатно забавление и най-добрите майстори на грила от Сърбия, Турция и Гърция обещават организаторите от фондация  „Румънеца и Енчев“, музикална компания „Селект Мюзик Медиа“ и община Добрич.

Очакват се над 200 участници да се включат в целодневната музикална програма, детска спортна академия, петчасовите концерти, детски работилници, танцови уъркшопи,  семейна щафета. Във фестивалните дни ще бъдат организирани още игри по минифутбол, стрийтбол и волейбол за деца, лунапарк и за първи път в България - бабъл футбол и пейнтбол с лъкове, както и турнири по табла и белот. Организаторите обещават мащабни тематични балкански концерти с изпълнители като Гъмзата, Нели Петкова, Румънеца и Енчев, гостите от Сърбия – музикалната легенда Бобан Здравкович и Трубачи “Цариброд”, също и “Отборът на сърцето”, в състав: група „СкандаУ“, Лео, Играта, Спенс, Кристо.

„Това е нов тип проект, нова визия за комбинация между различни видове събития. Това е музикално, спортно и кулинарно събитие в едно. Това е фестивал, изцяло обърнат към семействата, чиято цел е да забавлява по един нов, усмихнат, природен начин. Фестивалът в Добрич няма да прилича на никой от другите фестивали, което според нас е прекрасно, защото е изключително важно да се дава сцена и да се провокира творческото и професионално развитие на младите творци и изпълнители” – заяви пред журналисти един от организаторите на фестивала Георги Енчев – половинката от звездния дует „Румънеца и Енчев”.

Той не скри и останалите изненади за участниците – огромен 8-метров надуваем кино екран, на който ще се предават срещите от Европейското първенство по футбол на живо всяка вечер, над 1000 награди, кулинарни състезания, надпивания и надяждания.

Сред акцентите във фестивалните дни е футболната благотворителна среща между „Отборът на сърцето” и отборът на община Добрич. Всички средства, събрани от благотворителните изяви и търгове по време на фестивала, ще бъдат дарени на Детското отделение в МБАЛ – Добрич за закупуване на консумативи, съобщи кметът на Добрич Йордан Йорданов. Той подчерта, че ще бъде организиран транспорт от Албена за Добрич на цена 4 евро в двете посоки, за да може повече туристи да посетят областния център и по този начин да се промени икономическото ДНК на града.