/ Дарик Добрич, архив

Честването на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, ще започне в Добрич в 08.00 часа с празнични програми във всички учебни заведения в града. Благодарственият молебен е от 9.00 часа  в храм  „Свети Георги”. В 9.45 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Светите братя Кирил и Методий.

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост ще бъде официално открит в 10 часа на площад „Свобода” със стихотворението „Аз съм българче“ от Иван Вазов, в изпълнение на Теодор Монев от 4. клас в Основно училище „Христо Ботев“.

Добричлии ще станат свидетели на ритуала за предаване на знамената на училищата от випуск 2018/2019 на випуск 2019/2020 година. Хиляди ученици, студенти, учители, културни дейци и творци, деца от детски градини и граждани, някои от които специално пристигнали за това, ще се включат под звуците на всеучилищния химн „Върви, народе възродени“ в празничното шествие, което ще тръгне от паметника на Св. св. Кирил и Методий и ще продължи по централната улица на Добрич към градския парк, до паметника на Йордан Йовков, където ще бъдат положени цветя.

Традиционно шествието ще бъде предвождано от над 100-годишна икона на Светите братя Кирил и Методий. Празникът ще продължи с художествена програма от 11.30 часа на сцената на площад „Свобода”  с участието на Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с гл. худ. ръководител Стоян Господинов и Фолклорен танцов ансамбъл „Добротица“, Детска танцова студия „Добрич“ при Младежки център – Добрич с гл. худ. ръководител Александър Александров и пом.-хореограф Юрий Митев, както и хореографски паралелки на СУ „Димитър Талев“.

От 16.00 часа в Градски парк „Свети Георги“ е празничният концерт на Духов оркестър - Добрич с диригент Стоян Монов, а от 17.30 часа на сцената на площад „Свобода“ е Вечерта на българската песен, в която ще участват възпитаници на Студио за поп-рок певци „Сарандев“ при Младежки център - Добрич, с вокален педагог Елена Карабельова.