Добра слука при дивеча отчитат ловците от Добрич
Добра слука при дивеча отчитат ловците от Добрич / netinfo

Тази година слуката при лова на прелетния дивеч е повече от добра, информира в ефира на Дарик радио ръководителят на Ловно-рибарско дружество Добрич Петър Петров. От 10 август до 30 октомври в сдружението са отстреляни 14 хиляди пъдпъдъка и 3 хиляди гургулици. Ловуването на дивеча продължава до 15 февруари. До 31 декември приключва ловуването на местен дивеч – фазани, яребици, зайци, сърни и диви свине. Ловува се само в събота и неделя, позволено е и на официални празници, подчерта Петров.

По данни от пролетното преброяване на дивеча в Добричка област са регистрирани 110 диви свине. Осем от тях са отстреляни  от добричките ловци от началото на октомври до момента. „Топлата есен тази година е много благоприятна за оцеляването и прираста на дивеча” – коментира Петър Петров. Той подчерта, че целта на ловците е не само да отстрелват животните, но и да ги стопанисват, да поддържат естественото възпроизводство и екологичното равновесие.

Всяка година Ловно-рибарското дружество Добрич отстрелва около 150 чакала и 200 лисици с цел регулиране числеността на хищниците в региона. Изключителна рядкост за областта е появата на вълк. Такъв е бил отстрелян преди няколко години в района на добричкото село Бенковски, разказа още Петров. Той успокои, че към момента няма опасност от огнища на бяс по дивите животни в регион Добрич, каквито случаи са констатирани в Румъния в близост до границата с България.

Общо 1000 ловци членуват в Ловно-рибарско дружество Добрич, разпределени в 35 ловни дружинки. Сред тях има и 10 жени. Статистиката сочи, че членовете на сдружението са намалели с около 100 души спрямо миналата година. В момента се организира курс за обучение и прием на нови ловци. Записванията на желаещите ще се правят до края на декември месец.