ДКЦ -2 оцелява въпреки заробващ кредит
ДКЦ -2 оцелява въпреки заробващ кредит / Дарик Добрич

Като малко по-добра от предходната определи изминалата 2013 г. за ДКЦ – 2 в Добрич, управителят на здравното заведение д-р Валери Веселинов. Извършените в поликлиниката амбулаторни прегледи по Здравна каса през изтеклите 12 месеца са 32 700. Осъществени са 6 300 прегледа от Лекарските консултативни комисии по линия на временната нетрудоспособност,  2 000 високоспециализирани дейности и 3 500 прегледа във физиотерапия и рехабилитационна медицина, сочи още статистиката на здравното заведение за 2013 г. Цифрите показват лек ръст на извършените дейности с около 4-5% спрямо от 2012 г., информира д-р Веселинов и подчерта, че усилията на ръководството са насочени към поддържане на статуса от последните години, въпреки регистрираните загуби.

ДКЦ – 2 продължава да изплаща банков кредит за ядрено – магнитен резонанс, закупен от предното ръководство на центъра и който години наред е неработещ и неизползваем. Кредитът ще бъде погасен окончателно през 2015 г., а дотогава остава да бъдат изплатени още около 340 хил.лв. от главницата. Изтегленият кредит е на обща стойност около 900 хил.лв., които се изплащат от 2005 г., а с лихвите окончателната сума възлиза на над 2 млн. лв.

„Докато тази сага не приключи, реално не можем да говорим за сериозен растеж. С цената на много усилия и на твърде ограничена възможност да инвестираме в нова и съвременна апаратура, успяваме да се справим. Докато не преодолеем това „приятно” наследство и този заробващ кредит, няма как да се случат по-добри неща. Въпреки това оцеляваме, вървим напред и планираме някакви инвестиции” – коментира ситуацията управителят на здравното заведение.

Той информира още, че през октомври 2013 г. ДКЦ – 2 е успяло да изплати 50 хил.лв., инвестирани в оборудването на нов очен кабинет. Екипът на центъра се гордее и с ново попълнение от млад специализант по офталмология – д-р Чолакова. „Ще положим всички усилия според възможностите ни, за да й осигурим добри условия на работа и обучение и се надяваме да успеем да я задържим сред нас” – заяви д-р Веселинов.

Той коментира и идеята на здравното министерство да въведе ограничение от един трудов договор за всеки лекар. „Ако се стигне до приемането на подобна идея, тогава ще стане ясна абсолютната истина за здравеопазването в България, а тя е, че има остър недостиг на лекари у нас. Въпреки това аз съм по-скоро „за”, защото някой най-после трябва да излезе и да каже, че царят е гол” – подчерта д-р Валери Веселинов. Той определи като стъпка напред в правилната посока навременното подписване на новия рамков договор. „Като член на експертната група на БЛС, която преговоря с НЗОК за новия рамков договор, мога да кажа, че тонът на преговорите, които предшестваха подписването на договора коренно се различаваше от начина, по който се водеха разговорите предишни години. Определено е постигнато добро единомислие по много въпроси, въпреки различните гледни точки и мнения” – категоричен бе управителят на ДКЦ-2.