Дистрибутор на тестени изделия грубо нарушава здравните норми
Дистрибутор на тестени изделия грубо нарушава здравните норми / Sofia Photo Agency

Варненска фирма - дистрибутор на хляб и тестени закуски извършва дейност на територията на Добричка област при груби нарушения на здравно-хигиенните изисквания, предупреждават от РИОКОЗ-Добрич.

Фирмата - нарушител неколкократно е засичана при извършени съвместни проверки от здравни инспектори от РИОКОЗ и представители от сектор «Икономическа полиция» при ОД на МВР-Добрич. Търговското дружеството извършва дейността си в Добрич, на ул. «Отец Паисий» № 100, на открито и създава реален риск от вторично замърсяване на храните. Не са осигурени условия за защита на хляба и закуските от замърсяване, което може да ги направи негодни за консумация или вредни за здравето на потребителя, алармират от РИОКОЗ.

Фирмата стопанисва склад, който не отговаря на здравно-хигиенните изисквания - не е водоснабден, подът и стените са мухлясали, не позволяват влажно почистване и при необходимост дезинфекция, съвместно с храните се съхраняват нафта и дърва. Складът и извършваната на прилежащата му територия дейност не са регламентирани - липсва удостоверение за регистрация по реда на Закона за храните, липсват и лични здравни книжки на персонала.

Въпреки взетите неколкократно административно-наказателни мерки от РИОКОЗ-Добрич, фирмата от Варна продължава да осъществява дистрибуция на тестени изделия при лоши здравно-хигиенни условия, без необходимите по закон документи, като създава реален риск за здравето на хората.

За случая ще бъде сезирана Районна прокуратура-Добрич.