Данъчни “посрещат” туристи на летището
Данъчни “посрещат” туристи на летището / Дарик Добрич, Валентина Добринчева

Денонощен контрол на потока от чуждестранни туристи, които почиват по Северното Черноморие, извършват данъчни служители на летище Варна. За тази цел в края на юни на аеропорта беше отворен офис на приходната агенция.

Представителите на туроператорските фирми подават информация на данъчните инспектори за броя на пристигащите туристи, фирмите превозвачи, а така също за броя на нощувките и в кои хотели ще бъдат настанени. По този начин ще се избегне възможността фирмите да укриват реалния брой на превозени туристи и броя на нощувките в хотелите. По данни на НАП на ден през летище Варна минават над 8000 туристи.

„Събраната от нашите служители информация ще послужи за сравнение с данните, които хотелиерите и превозвачите ще предоставят при последващ контрол в края на лятото. Така ще установим реалните приходи от организираните туристи през сезона, укриват ли доходи превозвачите и хотелиерите, какъв е техният размер и какви са допълнителните данъчни задължения към бюджета, ако има такива", заяви директорът на НАП-Варна Светлан Петков.