Да зарадваме с играчки децата от наводнените градини в Добрич
Да зарадваме с играчки децата от наводнените градини в Добрич / Дарик Добрич

Детските градини №23 и №24 в Добрич, които пострадаха в наводнението от 20 юни, са готови за първия учебен ден - 15 септември, заявиха техните директори в студиото на Дарик. Дора Дончева и Яна Димова изказаха огромна благодарност към своите екипи за неуморната работа през лятото, в която дори са пожертвали своите отпуски. Благодариха още на общината и нейните дружества, на фирмите и гражданите, дарили необходими вещи, мебели, средства или труд за преодоляване следите от бедствието.

Все още се търсят игри и играчки за децата, защото старите са унищожени от тинята и калната вода. Необходими са дървени кубчета, строители, пъзели, конструктори, логически и образователни игри. Ще се приемат и кукли, но не плюшени играчки, подчертаха директорките. От полза ще са и учебни помагала, макар че родители вече са изразили желание да закупят нужното.

На 15 септември градина №23 ще посрещне около 150 деца в 6 групи, а градина №24 - 128 деца в 6 групи. За компенсация на наводнените и негодни за ползване занимални са пригодени и оборудвани нови помещения. С помощта на дарители са осигурени нови легла, матраци, завивки, преградни стени. Поради намаления капацитет, се е наложило 28 деца от втора група на 24-а градина да се обучават тази година в ЦДГ №7 в кв."Добротица". Те обаче ще бъдат със своите преподаватели.

И в двете пострадали заведения първият етаж е неизползваем, но кухните, намиращи се там, са преоборудвани с нови печки, ремонтирани са и в тях ще се приготвя храната за децата, казаха директорките. В момента се сменя електрониката на котлите и за отоплителния сезон те ще са годни за работа, гарантират те. Почистват се все още дворовете, които са по няколко декара. Пясъкът на площадките за игра е подменен.

През учебната година и на двете места предстои сериозен ремонт на занималните на първия етаж, докато децата учат на втория. За целта ще бъдат направени изолиращи прегради, одобрени от РЗИ. Догодина би трябвало и двете учебни заведения да работят с пълен капацитет и обновени. На сесията на Общински съвет Добрич на 16 септември ще бъдат разпределени средства за градините, посочиха още директорките. С тях ще се правят ремонтите. В 23-та градина вече е подменена част от дограмата, но и на двете места има нужда от още прозорци.

Попитани с какво настроение посрещат новата учебна година, Дончева и Димова споделиха, че след първите сълзи при гледката на водата, заляла техните градини, вече са преодолели и унинието и умората, позитивно настроени са и ще посрещнат децата усмихнати и готови за работата, която ги чака с тях.