Българо-румънски пленер по керамика започва в Двореца
Българо-румънски пленер по керамика започва в Двореца / Двореца

За четвърти пореден път в културния център Двореца в Балчик ще се проведе българо –румънски пленер по керамика. Участниците са изявени в своята област творци от двете съседни държави – ГеоргеФъркашиу, Дан Попович, Алфред Ипсер, Юлиан Въртуплану, Матей Димитреску, Кристина Костя, ОанаФлорика, Христо Йонков, Мария Йонкова, Пламен Аврамов и Илия Янков. Пленерът ще се проведе от днес до 5 октомври.

Главни инициатори и организатори на предишните издания са художниците Илия Янков от българска страна и ГеоргеФъркашиу – от румънска. Двамата са възпитаници на румънската керамично-стъкларска школа, състуденти и ученици на известния професор Костел Бодя.

Тазгодишното издание на форума по традиция се провежда с любезното домакинство и подкрепа на културния център „Двореца Балчик“.

За първа година в организацията се включват фондация "Българско арт стъкло" и Община Балчик, благодарение на чиято основна подкрепа се осъществява събитието.

Пленерът ще стартира с изложба на творбите на участниците от миналата година, които са: ГеоргеФъркашиу, Еузебиу Спъну, Дан Попович, Флорентин Сърбу, Василе Филип, Мария Йонкова, Христо Йонков, Алфред Ипсер, Пламен Аврамов и Илия Янков. Изложбата ще бъде представена в зала „Тихото гнездо“ на Двореца и ще бъде на отворена за посещения до пети октомври.