България да открие свой научен институт в Рим предлагат от Софийския университет
България да открие свой научен институт в Рим предлагат от Софийския университет / netinfo

Предложение до Българската държава да бъде открит научен институт в Рим е внесъл софийския университет, сподели пред Дарик радио ректорът на „Алма матер” проф.Иван Илчев.

„ България е единствената държава, която няма свой културен научен институт в момента в Рим. Всички други балкански държави имат научни институти, които работят с архивите и документацията на ватиканската библиотека”, поясни професорът. Според него от това следва и логичният резултат - когато се намери документ на глаголица, той се обявява за хърватски от хърватския институт. Когато се намери документ на кирилица, той веднага се обява за македонски от македонския институт.

За жалост такъв институт все още българската държава няма и последица от това са изключителните загуби, които търпи културно историческото ни наследство. Ние трябва да се борим и за това наследство, каза още професор Илчев. Той обясни, че институт е много гръмко име . По-скоро това може да бъде духовно обединение на няколко души, които работят по дадена тематика.

Според него много лесно може да се реши проблемът с материалната обезпеченост на хората, които ще работят в този институт. Достатъчно е два от апартаментите, които Външно министерство държи в Рим, да бъдат предоставени за каузата. Това според професора ще облекчи финансово изследователите от България, които могат да отидат и да работят в апостолическата библиотека.