Бракониери отстреляха рядка птица
Бракониери отстреляха рядка птица / БДЗП

Бракониери отстреляха край Дуранкулашкото езеро птица от особено рядък вид, застрашен от изчезване в световен мащаб - голяма дропла. За варварския акт съобщи Марина Георгиева от Българското дружество за защита на птиците. Тя заяви, че това е предизвикало голямо възмущение сред българската природозащитна общност.

Птицата е намерена, простреляна със сачми, тази сутрин от екип на БДЗП, който проучва популацията на червеногушите гъски. На мястото са пристигнали и представители на РИОСВ-Варна, които са изготвили протокол за деянието, което е подсъдно по българското законодателство.

Голямата дропла е изключително рядък и ценен вид и се наблюдава много рядко. В края на миналата година екземпляр бе видян край село Езерец. Орнитологът Валентин Катранджиев разказа пред Дарик, че той е чувал само за две наблюдения на дропли - през 2009 година в с.Тюленово и в Бургаско.

Преди повече от половин век птицата е гнездила в нашия край и популацията е била голяма, дроплите дори са били избивани за храна. Числеността им рязко намалява в средата на 50-те години на миналия век, когато започнали да се правят полезащитните пояси. „А дроплата е птица на откритите пространства", поясни Катранджиев. За изчезването й е допринесло още намалението на площите с пасища, както и химизацията в селското стопанства.