/ БГНЕС
Министърът на околната среда и водите Нено Димов замина за Шабла по разпореждане на премиера Бойко Борисов, за да провери на място ситуацията в защитена местност „Шабленско езеро“, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. 

Спад на водното ниво на Шабленски езерен комплекс може да повлияе негативно на фауната

Проверката е заради драстичния спад с около метър на водното ниво на Шабленското и Езерецкото езеро. Спадът бе установен от екип на БДЗП по време на мониторинг на водолюбивите птици в Натура 2000 зона „Шабленски езерен комплекс“. В резултат на това голяма част от плитчините на влажните зони са пресушени.

Според министър-председателя е необходимо да се извърши проверка на място заедно с областния управител на Добрич и да се реагира веднага, ако се установят нарушения. Ние, които сме направили толкова много за опазване на околната среда, не искам да ни вкарват в тази тема, ако няма реална причина, категоричен беше министър-председателят.

От Шабленското езеро е източен значителен обем вода. Изпускането е станало чрез прокопаване на канал в пясъчните дюни. За тази дейност има официално разрешение от РИОСВ-Варна, издадено във връзка с писмо на община Шабла по повод наводнени помещения в резиденция „Шабла“.

Каналът е широк 15-20 метра, което означава, че на практика не е имало реален контрол на изтичането на езерата. Тези места са ключови за пребиваването по време на миграция и гнездене на десетки видове водолюбиви птици, обект на опазване в

Защитените местности „Шабленско езеро“ и „Шабленски езерен комплекс“, сред които белоока потапница, малък воден бик, червена чапла и много други. Тези видове вече са загубили гнездовите си местообитания, тъй като гнездят в тръстиковите масиви по ръба на водоема.