Болата остава отворена за автомобили това лято, ще се търси решение за паркирането
Болата остава отворена за автомобили това лято, ще се търси решение за паркирането / kavarna.bg
Болата остава отворена за автомобили това лято, ще се търси решение за паркирането
87509
Болата остава отворена за автомобили това лято, ще се търси решение за паркирането
  • Болата остава отворена за автомобили това лято, ще се търси решение за паркирането

Местността Болата ще бъде отворена за достъп с автомобили това лято, пропускателният режим няма да се променя. Това съобщи кметът на Българево Георги Георгиев. Днес в селото се проведе среща на местната власт, жители от района и рибари със зам.-министъра на околната среда Бойко Малинов. Причината бе недоволството на хората от затварянето на пътя към Болата за автомобили, което бе направено преди седмица.

Достъпът ще остане свободен този сезон, но ние настояхме да се намери решение занапред, каза Георгиев. Зам.-министърът е обещал да проведе спешно разговори с другите ведомства, които стопанисват защитената зона - МРРБ и „Пристанищна инфраструктура". От своя страна, Община Каварна ще разработи предложения за осигуряване на паркоместа. Главният архитект е предложил поставяем паркинг, който няма да навреди на растения и животни.

Болата е резерват с висока степен на защитеност, поясни кметът, и пропускателният режим в него е много сложен. Затова местните хора са поискали централната власт да промени статута на плажа, като се допусне отдаването му на концесия, за да има отговорен за чистотата и режима на влизане. Това предложение също ще се дискутира в министерствата. Георгиев сподели, че са обсъждани и други решения за достъп. Той припомни, че има организиран превоз Каварна-Българево-Болата през цялото лято, който също е удобен за летовниците. Кметът се надява, че скоро ще има решение на проблемите. (Чуйте го в аудиото)

Местността Болата се намира на север от нос Калиакра в община Каварна. Тя е влажна зона, където гнездят интересни видове птици. По време на прелет, там могат да се наблюдават 150 вида птици, спиращи за почивка и хранене. Околните скални масиви са убежище за бухали, мишелови и застрашени от изчезване влечуги, включени в Червената книга на България.