Безплатни прегледи за кръвна захар в четири пункта на открито в Добрич
Безплатни прегледи за кръвна захар в четири пункта на открито в Добрич / Дарик Добрич

За втора поредна година в Добрич се провежда кампания за борба с диабета. Тя се организира от младия лекар д-р Калоян Велков, с подкрепата на Община Добрич.
На 14 ноември, между 8.00 и 14.00 ч. ще бъдат позиционирани четири пункта с медицински екипи, които ще провеждат безплатно измерване на стойности на кръвна глюкоза /захар/, кръвно налягане и замерване на телесно тегло, ръст, обиколка на шия и талия. Пунктовете ще бъдат разкрити пред МБАЛ „Добрич", Дом-паметник „Йордан Йовков", хотел „България" и Драматичен театър „Йордан Йовков". Измерванията ще бъдат безплатни, извършени от медицински лица, доброволци от БЧК и Фондация „Ръка за помощ". Изследването отнема няколко секунди и една капка кръв.

Кампанията под наслов „Включи се" е в рамките на Световния ден за борба с диабета - заболяване, от което към днешна дата в световен мащаб страдат 414 милиона души. Към 2040 г. предвижданията са броят да нарасне до 640 милиона. Смята се, че всеки един от двама диабетика не знае за заболяването си. В днешно време поради забързания начин на живот, огромната доза стрес и вредните хранителни навици, както и други фактори предопределят това да говорим за захарния диабет като пандемия. В България заболелите от захарен диабет са около 970 хиляди души. Проблемът, който е на дневен ред в нашето общество е свързан с късното поставяне на диагноза, защото симптомите са нехарактерни като например загуба на телесно тегло, по-често уриниране, повишено чувство на жажда, а в много случаи те идват прекалено късно и вече са настъпили усложнения.

Миналата година в Добрич в кампанията са изследвани 1 171 души и има 34 новооткрити случая на захарен диабет.

Безплатни прегледи за кръвна захар в четири пункта на открито в Добрич
netinfo