Информационна среща за диабета в библиотеката
Информационна среща за диабета в библиотеката / netinfo

По повод 7 април – Световен ден на здравето, в Регионална библиотека „Дора Габе” бе проведен информационен урок на тема „Диабет и здравословно хранене” с потребители на Домашен социален патронаж – Добрич.

Чрез мултимедийна презентация библиотечен специалист запозна участниците с рисковете от нездравословното хранене и вредните храни, които трябва да изключим от менюто си или поне да ограничим консумацията им.

Най-модерните и смъртоносни  болести, като  диабет, сърдечни заболявания и рак  са свързани с нездравословните  храни и начин на живот.

Нездравословната храна, заедно с обездвижването, замърсената околна среда и стреса, са рискови фактори за здравето на хората. Все повече изследвания показват, че това, което ядем, е свързано с това как се чувстваме и колко дълго живеем.

Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички – от световните лидери до хората във всички страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост. Акцентирайки върху новопоявяващите се здравни проблеми, Световния ден на здравето дава възможност да се започнат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие. Всяка година мотото на празника е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Световната здравна организация. Тази година кампанията е под мотото  „Да победим диабета!” и е насочена към информиране на хората, превенция, ранна диагностика и правилно лечение на диабета.

Информационна среща за диабета в библиотеката
netinfo